Zoektips

Geef aan zoveel mogelijk mensen door dat je jouw huisdier kwijt bent. Plaats advertenties, hang flyers op, maar het belangrijkste is: blijf zoeken en geef de moed niet op! Er zijn heel wat dieren die na maanden vermist te zijn, toch weer herenigd werden met hun baasjes. Hieronder tips en adviezen die van pas kunnen komen:

Naar Amivedi

Posters verspreiden

Verspreid posters en flyers met de omschrijving en een foto van het dier, plaats en datum van vermissing en je eigen contactgegevens. Klik hier om snel en eenvoudig een poster te maken. Hang de posters op plekken waar veel mensen komen. Denk aan de bus- of tramhalte, het station, de supermarkt, de glasbak, de brievenbus, de pinautomaat. Ter volledigheid melden wij dat in sommige gemeenten en natuurgebieden geen posters mogen worden opgehangen. Dit zou in het uiterste geval zelfs een boete tot gevolg kunnen hebben. Posters mogen wel in de brievenbus worden gedaan bij huizen zonder Nee/Nee sticker. Succes met het verspreiden van de posters!

Social media

Meld de vermissing van de kat, poes, hond of ander dier ook via social media zoals Twitter, Facebook en Instagram. Vraag mensen mee te kijken, geef informatie over het uiterlijk van het dier met daarbij een goede foto en de plaats / straat van vermissing.

Plekken doorzoeken

Doorzoek garages, bergingen en tuinen in de directe omgeving. Zoek bij verbouwingen en kluswerk goed onder vloeren en achter pas geplaatste dingen zoals keukenblokken en wanden. Bel aan bij buurtgenoten en vraag aan de eigenaar of je even mag kijken in hun berging, schuur of garage. Neem een zaklamp mee op deze zoektocht!

Asiel

Bel of bezoek het asiel in de buurt. Neem foto's of de poster van je vermiste huisdier mee, zodat ze die daar op kunnen hangen.

Dierenambulance

De dierenambulance kan je vertellen of de vermiste kat misschien een ongeluk heeft gehad. Mocht dat niet het geval zijn, geef hen dan ook de vermissing door.

Oude adres

Ben je net verhuisd? Neem dan contact op met de nieuwe bewoners op je oude adres. Katten lopen vaak terug naar hun oude huis. Heb je goed contact met je oude buurtgenoten, breng hun dan ook op de hoogte van de vermissing en vraag ze uit te kijken naar je vermiste huisdier. Verspreid de poster ook in de buurt van je oude adres.

Roepen en geluiden maken

Roep je kat als het buiten stil en rustig is. Bijvoorbeeld in de avonden of vroeg in de ochtend. Hij zal dan minder bang zijn en sneller reageren. Maak geluiden waar de kat normaal gesproken op reageert. Rammel bijvoorbeeld met een pak brokjes. Een kat zal niet altijd meteen op jouw geroep reageren, vooral niet wanneer deze al een tijd van huis is, of gewond of ziek is. Neem hier daarom de tijd voor. Herhaal het roepen en rammelen meerdere keren achter elkaar met de nodige tussenpozen van stiltes, zodat je de kat kunt horen wanneer hij wel reageert.

Laatst gezien

Honden gaan vaak terug naar de plek waar ze hun baasje voor het laatst gezien hebben. Laat daar iets achter dat ze herkennen (zet de auto er bijvoorbeeld neer of laat iets achter met de geur van thuis).

Bomen

Vergeet niet omhoog in bomen te kijken of de kat daar misschien veiligheid zocht. Dit geldt voor bomen in de achtertuin, maar zeker ook voor bomen op straat.

Lokplek

Indien de vermissing een kat betreft die nooit buiten is geweest, dan kun je een lokplek maken. Zet op het punt waar hij uit huis verdween drie bakjes: water, eten en vieze plaskorrels (eventueel van medekatten). Zet daarnaast een doosje of krat op zijn kant, zodat de kat bescherming kan zoeken en leg daar een gedragen kledingstuk van jezelf in. Houd dit minimaal een week vol. Als jouw dier weer terecht is, vergeet dit dan niet te melden bij alle instanties waar je de vermissing heb opgegeven.

Chippen en registreren

Als een dier gechipt en geregistreerd is dan kunnen de instanties de eigenaar gemakkelijk contacten als een dier gevonden is. Is jouw dier niet gechipt? Dan adviseren wij om je huisdier te laten chippen zodra het dier weer gevonden is. Dit versnelt het zoeken bij een eventuele volgende vermissing.

Meer zoektips

Is je dier vermist? Kijk op deze site of deze door de Dierenbescherming is gevonden. Geef je dier ook op als vermist bij Amivedi. Verspreid posters en flyers met de omschrijving en een foto van het dier, plaats en datum van vermissing en je eigen contactgegevens.

Maak een poster